Меđunarodni festival vizuelnih umetnosti ArterijaМЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ВИЗУEЛНИХ УМЕТНОСТИ АРТЕРИЈА,

Новиград - ~Cittanova~, Истра, Хрватска - ~www.muzej-lapidarium.hr~

На овогодишњем АРТЕРИЈА - Међународном фестивалу визуалних умјетности у Новиграду - ~Cittanovi~ ( Истра, Хрватска), који се одржава од 16.8 до 20.8.2014. по позиву директорке фестивала Кетрин Мијошек Милићевић, у импресивном здању музеја модерне уметности ЛАПИДАРИУМ, изложен је мултимедијални уметнички пројекат ~BODY LIMITS~ - ГРАНИЦЕ ТЕЛА, а чине га 14 кратких филмова аутора студената одсека Камера и одсека Монтажа са Факултета драмских уметности, 12 костима инсталација аутора студената сценског костима са Факултета примењених уметности у Београду и фотографије чији је аутор доцент са одсека Камера (ФДУ) и сниматељ Александар Костић. Ментори пројекта су: професор Андрија Димитријевић, доцент Александар Костић (Факултет драмских уметности у Београду) и професор Љиљана Петровић (Факултет примењених уметности у Београду). Куриозитет је да су филмови из овог пројекта истовремено приказивани и у музеју Лапидариум и у екстеријеру испред музеја. Гости фестивала су били студенти одсека Камера, ФДУ- Ђорђе Стоиљковић и Бошко Ђорђевић, студент сценског костима, ФПУ, Лара Поповић и професор сценског костима Љиљана Петровић, која је по позиву фестивала одржала радионицу под називом ~BODY PROJECT/PAPER DRESS/КОСТИМ ОБЈЕКТ~. Студенти одсека Камера, Ђорђе Стоиљковић и Бошко Ђорђевић су уприличили фото сешн сликајући костиме са ове радионице на публици. Фотографије и експонати-костими са ове радионице су такође презентовани у екстеријеру града Новиграда.

Због сјајне запажености у јавности и велике посећености, организатори фестивала су одлучили да изложба буде продужена и отворена и после завршетка фестивала, до 15.9.2014.

Пројекат ~BODY LIMITS~ - ГРАНИЦЕ ТЕЛА кроз реализоване филмове и експонате показује да уметност може ублажити отуђеност и указати на то да човек није сам, јер није само тело. Људско тело и лице представљају истовремено израз личне непоновљивости, особитости али су и носиоци бројних противречности и ограничења. Као лајт мотив пројекта је Парменидов цитат “Тело и душа као јединство и душа као унутрашњи вид, својство самог тела” али и цитат ~Susan Sontag~ “Уметност има племениту мисију до дубина и слојевитости нашег бића и притом, она не мора ништа јер уметност не решава проблеме него их само више износи“.

~BODY LIMITS~ - GRANICE TELA – је пројекат који је реализован на иницијативу научника из ~Оntario Science Centre~ из Канаде и био је постављен у ~Idea gallery~ у Торонту од јануара до краја априла 2014.г. Овдашња публика га је могла видети такође ове године, у Културном центру Београда. Ова несвакидашња изложба ће бити поставњена ове године у Културном центру у Новом Саду у оквиру Фестивала независног филма ~FILM IN EURO~, а у октобру 2014.г у Базелу у Швајцарској.

АУТОРИ ФИЛМОВА (СТУДЕНТИ ФДУ) - Студенти одсека Камера-Ђорђе Стоиљковић, Бошко Ђорђевић, Лука Трајковић, Милица Дракулић, Ненад Вељовић, Никола Вученовић, Марко Младеновић, Јована Радовановић и студенти одсека Монтажа - Јована Жица и Урош Лашић. АУТОРИ КОСТИМА ИНСТАЛАЦИЈА и СКУЛПТУРА (СТУДЕНТИ ФПУ) - Студенти сценског костима - Драгана Вучетић, Снежана Филишаш, Ивана Стојановић, Ирина Сомборац, Дрина Крлић, Катарина Радовић, Лара Поповић и по позиву вајар Богдан Доброта.


FOTOGRAFIJE