Manifestacija Evropske letnje filmske škole na FDUPoštovani,

Evropska Letnja Filmska Škola ove godine održaće se od 17. do 21. septembra na našem Fakultetu Dramskih Umetnosti.

Sa studentima će se družiti proslavljeni slovenački snimatelj, reditelj, scenarista, producent i montažer Karpo Aćimović Godina, profesor emeritus na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo iz Ljubljane. Bogatog iskustva u profesionalnom i u pedagoškom radu, on će studentima pokušati da prenese lični doživljaj filmskog stvaralaštva, što je i osnovni cilj radionice ESFS-a, direktan kontakt studenata sa određenom autorskom estetikom i promišljanjem sveta. Karpo Aćimović Godina pripada retkim filmskim stvaraocima koji su se tako uspešno dokazali u najrazličitijim profesijama u stvaranju filma, kao reditelj, snimatelj, montažer, scenarista i producent. Svoju bogatu rediteljsko-snimateljsku karijeru je započeo sa kratkim igranim filmom ~„Sonce, vsesplošno sonce”~ (1968), preko kultnog filma „Splav meduze” (1982), ~„Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica”~ (1982)… Njegov snimateljski pečat vidno je ugrađen u filmove koji su imali i internacionalni uspeh: Rani radovi (1969), Kud narodna vojska prođe (1970), Crni film (1971), Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji(1971), Slike iz života udarnika (1972), Muke po Mati ( 1975), Okupacija u 26 slika (1978), Ujed anđela (1984), Mala pljačka vlaka (1984)…

Od ove godine ESFS proširuje svoj program projekcijom debitantskog filmskog ostvarenja, dobro prihvaćenog od strane evropskih festivala i stručne javnosti. Cilj je da se prisustvom autora debitanta, a kroz živi dijalog, studenti ohrabre da i sami učine prve profesionalne korake, primenjujući iskustva iz drugih sredina, kultura i ekonomskih mogućnosti u stvaranju prvih profesionalnih umetničkih radova kako bi i dalje razvijali kinematografsku delatnost u našoj zemlji. ESFS će ubuduće pozivati autore debitante sa filmom koji nije prikazan u Srbiji i naš Fakultet dramskih umetnosti će biti jedino mesto gde se takvi radovi mogu videti.

Ove godine to je igrani film ~„Paradis Perdu“~( 2011), a gost radionice i našeg fakulteta je rediteljka ~Eve Deboise~, koja će nakon projekcije razgovarati sa studentima. ~Eve Deboise~ je scenaristkinja i nakon 11 realizovanih scenarija, film ~„Paradis Perdu“~ je igrani film u kojem debituje kao rediteljka. Takođe ~Eve Deboise~ je predavač scenarija na ~La Femis~ u Parizu.

Učesnici Radionice i gosti našeg fakulteta su i studenti filma iz sveta: ~Adam Breier, Budimpešta, Mađarska; Carl Van Baelen, Brisel, Belgija; Ching Hui Chiu, Hong Kong, Kina; Goran Mihailov, Bukurešt, Rumunija, Jeongeun Choi, London, Velika Britanija; Marine Leveel, Tuluz, Francuska; Noy Barak, Jerusalim, Izrael; i Alina Manolache, Bukurešt, Rumunija.~

Od ove godine radionica je otvorena za sve naše studente, kako bi je približili svima koji su željni da čuju i saznaju znanja i iskustva iz drugih kultura i sredina.

Molimo sve profesore i saradnike da obaveste studente o programu Evropske Letnje Filmske Škole o neophodnosti prisustva i aktivnog učestvovanja.

ESFS je podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda, a od ove godine, po prvi put, u svom 6. izdanju, i od ~CILECT-a~, svetskog udruženja filmskih škola, i njihov znak je sastavni deo naše manifestacije, što je vrlo značajno, jer je prepoznat sadržaj i kvalitet ESFS-a.

Program radionice:

utorak 17. septembar

– 19,00 – Otvaranje manifestacije, Pozdravna reč Dekana, pozdravna reč Predraga Velinovića red. prof., predstavljanje učesnika, predavača, gostiju, koktel dobrodošlice u fakultetskom kafiću.

sreda18. septembar

– 9,30 – 11,00 – projekcija filma ~„Paradis Perdu“~

– 11,00 – razgovor sa rediteljkom ~Eve Deboise~

– 14,30 – projekcija filma „Okupacija u 26 slika

– 17,00 – 19,00 – Karpo Aćimović Godina, razgovor i predavanje

četvrtak – 19. Septembar

– 9,00 – 13,00 – Rad u studiju, Karpo Aćimović Godina

– 15,00 – 19,00 – Rad u studiju, Karpo Aćimović Godina

petak – 20. septembar

– 10,00 – 13,00 – Analiza praktičnog rada, Karpo Aćimović Godina

– 15,00 – projekcija filma „Pank nije mrtav“, nakon projekcije razgovor sa Vladimirom Blaževskim, rediteljem i profesorom Akademije dramskih umetnosti iz Skoplja.

– 18,00 – projekcija studentskih filmova našeg fakulteta namenjena gostima i stranim učesnicima

subota – 21. septembar

– 11,00 – 14,00 – krstarenje na Dunavu i Savi, brod Trajan, sa vodičem, ruta: Hotel Jugoslavija, Gardoš, Karaburma, Ada Ciganlija, Hotel Jugoslavija, na krstarenju su poželjni i naši studenti i profesori, prethodno moraju da se prijave Višnji Nikitin, glavnom organizatoru ESFS; broj osoba do 55.

– 18,00 – Zatvaranje manifestacije, završne reči, podela sertifikata i zahvalnica učesnicima, koktel u fakultetskom kafiću.

Poštovane kolege, još jednom koristimo priliku da vas pozovemo na manifestaciju Evropske Letnje Filmske Škole sa željom da se aktivno uključite, pogotovo što je naša manifestacija prepoznata i potpomognuta i od strane ~CILECT-a~. Verujemo da će izveštaji, koje po okončanju moramo da pošaljemo na brojne adrese, biti pozitivni i sa fotografijama nasmejanih, kreativnih i ambicioznih studenata.

 

S poštovanjem,

Evropska Letnja Filmska Škola