Katedra montažePrva visokoškolska znanja iz oblasti filmske montaže sticali su studenti Akademije za pozorište, film, radio i televiziju na predmetu Filmska montaža, čiji je utemeljivač i predavač bio profesor Marko Babac. Potreba da se pored reditelja, snimatelja i organizatora za film i televiziju školuju i specijalisti za filmsku montažu dovela je do odluke da se otvori grupa za Filmsku i televizijsku montažu. Uz izuzetno zalaganje prof. Marka Babca septembra meseca 1971. godine održani su prijemni ispiti i primljeni prvi studenti, budući diplomirani filmski i tv montažeri. Bile su to prve studije te vrste u Jugoslaviji.

Glavni stručni predmet na Grupi bio je Filmska montaža, a predavao je prof. Babac uz pomoć mladih saradnika, kasnije nastavnika na Grupi za montažu. Brzi razvoj elektronskih medija na Grupi za montažu propraćen je školske 1979/80 godine osnivanjem drugog glavnog predmeta pod nazivom Elektronska montaža. Prve programe i nastavu ovog predmeta izvode istaknuti montažeri Televizije Beograd Živojn Lalić i Radomir Todorović.

U periodu koji je za nama na Grupi za filmsku i televizijsku montažu u rad su uključivani mnogi diplomirani i priznati filmski i televizijski montažeri od kojih su neki i danas profesori, nastavnici i asistenti na našoj katedri. Na predmetu Filmske montaže to su: Mihailo Jovanović, Dragoljub Krstić, Jelica Đokić, Andrija Dimitrijević, Goran Terzić, Snežana Ivanović, Goran Mijailović, Barbara Bogavac, Aleksandar Jaćić i drugi. Na Elektronskoj montaži: Rihard Klajn, Petar Putniković, Ivanka Pravica, Pavle Marković, Nebojša Savićević, Miodrag Medigović i dr. Velika većina navedenih imena su diplomirani studenti upravo Grupe za filmsku i televizijsku montažu.

Osamdesetih godina na Grupi se organizuju studije uz rad, čime visokoškolsko obrazovanje dobijaju brojni montažeri svih jugoslovenskih televizija od Skoplja do Ljubljane.

Na našoj Grupi za sve studente filmsko televizijskog smera, istaknuti snimatelj zvuka i diplomirani montažer Rihard Merc, koncipira i vodi predmet Snimanje i obrada zvuka. Razvoj ovog predmeta i potreba medija dovode do otvaranja nove Grupe za snimanje i obradu zvuka.

Za četiri godine, koliko traju studije, studenti se samostalno bave teorijskim istraživačkim radom i praktičnim vežbama. Ova praktična nastava se sprovodi na samostalnim vežbama i kroz zajedničke projekte sa studentima režije, kamere, snimanja i dizajna zvuka i produkcije. Vrlo značajna iskustva studenti stiču kroz praksu koju obavljaju u postojećim filmskim i televizijskim kućama. Dobijanjem diplome potpuno su osposobljeni za rad na filmu i televiziji. Filmski montažeri obrazovani na našoj katedri dobitnici su svih značajnih nagrada za montažu, od pulske Zlatne arene u bivšoj Jugoslaviji preko Zlatne mimoze i Kristalnih prizmi do medalja na Beogradskom festivalu kratkog metra. Diplomirani studenti Fakulteta dramskih umetnosti mogu se sresti širom nekadašnje Jugoslavije, ali i u Evropi pa i na drugim kontinentima.

Značajna delatnost Katedre su knjige iz oblasti filma, televizije i video medija. Do sada je izašlo oko 40 naslova što prevedenih što originalnih radova profesora sa Katedre. Profesor Marko Babac zaslužan je za kapitalno delo iz oblasti filma i televizije "Leksikon filmskih i televizijskih pojmova".